top of page

Foxar du med teknik eller med känsla?

Kvällsblogg av Erika

Foxar du med teknik eller känsla? Den frågan har vi hört ibland på danser och kurser. Som att teknik och känsla skulle vara ett motsatspar... Så ser inte vi på fox – tvärtom – vi ser på teknik och känsla som ömsesidigt beroende av varandra.

Teknik kan ibland vara en förutsättning för att kunna dansa med känsla. När vi som förare vill ge följaren en indikation på att exempelvis ta ett steg eller göra en rörelse behöver vi ha en teknisk kompetens för att på ett tydligt sätt kunna visa följaren vad vi menar. När vi har tekniken i kroppen – utan att behöva tänka på den – kan vi därför enklare gå in i känslan.

På samma sätt behöver vi som följare ha en viss teknik för att förstå och uppfatta vad föraren indikerar och föreslår att vi ska göra. Genom en god teknik kan vi också ta plats, uttrycka oss, och påverka dansen, dvs bidra till ökad känsla och kontakt.

Har vi inte en god teknik så kan det ibland skapa ett glapp i känslan. När vi inte förstår varandra, när vi blir obalanserade, eller när vi inte hittar den anspänning som behövs just då – kan det uppstå en viss förvirring. Det gör att vi ”vaknar till” från dansbubblan och börjar tänka på vad vi ska göra och hur vi ska förstå situationen.

I våra kurser arbetar vi med vårt eget koncept, Fox Feeling. Det innehåller byggstenar som behövs i din dans – bland annat tekniskt kunnande, närvaro, självförtroende och kontakt med din danspartner och musiken - för att du ska kunna dansa mer med känsla tillsammans med din danspartner.


Vi jobbar också med glädje och med att kunna släppa prestationsångest. Vi vet att prestationsångest är vanligt bland dansare på alla nivåer och att det ibland gör att dansen påverkas. Men när vi får våra deltagare att slappna av och njuta av dansen så öppnas nya dörrar för magisk kontakt!

Ibland kan också miljön bidra till ökad känsla. En vacker miljö som får oss att slappna av och bli mer närvarande kan ge massor av ny energi, känsla och närvaro! Därför längtar vi lite extra efter höstens mest magiska kurs - Fox Exklusive på Kosta Boda Art Hotel!


Vi älskar att se när dansmagin uppstår!

Erika och Tony


253 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page