Hur ska pardansen överleva? Del 2 av 3


Jag skrev tidigare att vi på Happy tänker oss att olika aspekter är viktiga för dansens överlevnad. I det här inlägget kommer några ord om öppenhet för nya musikstilar.


Olika danser utförs oftast till en specifik musikstil. I Sverige har dansbandsmusiken haft ett starkt fäste och det är fortfarande vanligt att det framförallt är traditionell dansbandsmusik som spelas på många bugg- och foxkurser. Kizomba har också sin speciella musik med afrikanska rytmer, medan West Coast Swing tidigare framförallt dansades till swingmusik.


När en viss dans förknippas med en särskild musik skapas ibland isärhållning och distans mellan olika sorters danser. Går du på en traditionell danskväll med dansbandsmusik kommer du med största sannolikhet se mest bugg eller fox.
Befinner du dig istället på en socialdans där det spelas latinomusik eller afrikansk musik kommer du antagligen se Kizomba, Salsa eller kanske Bachata.
Medans om du är i ett sammanhang där det spelas swingmusik kanske du ser Lindy Hop eller West Coast Swing. Samtidigt sker det vissa förändringar inom dansvärlden. Bugg pch fox dansas mer och mer till till fler musikstilar än dansband. Och ur Kizomban har Urban Kiz växt fram som inspireras mycket av r´nb relaterad musik.Och inom West Coast Swing dansar man nu till soul, r’nb och modern pop. Vi på Happy anser att detta är en viktig utveckling och vi vill arbeta för mer musikalisk öppenhet inom dansen.
Om pardansen ska överleva behöver vi nödvändigtvis kunna attrahera såväl unga som gamla, som olika personer med olika musiksmaker. Vi tror också att dansen mår bra av nya influenser och av variation! Flera danser kan utövas till många olika sorters musik.Någon som till exempel hör Ida Grattes nya låt Pizza Slice (som du kan höra live på invigningen) kanske vill foxa. Någon annan kanske vill dansa slow bugg. Och en tredje kanske vill dansa West Coast Swing.
Mot bakgrund av detta kommer vi alltid att ha blandade spellistor på våra socialdanser där de flesta förhoppningsvis kan hitta något de gillar. Såväl musik som är mer traditionellt kopplad till danserna, som nya musikstilar bör få plats under ett danspass. Vi kommer även att be våra medlemmar komma in med önskemål om vilken musik de skulle vilja höra för att öka blandningen ytterligare.


På en socialdans ska man också få känna sig helt fri att dansa precis vad man vill! Vi tror inte på regler i stil med att "under den här kvällen dansar vi enbart fox". Vi vill att dans hos oss ska präglas av glädje, lekfullhet och spontanitet. Att dansa är ju att KÄNNA. Känna musiken och lusten till dansen. Så när du hör den där fantastiska låten som får det att pirra till i magen - känn då efter vad kroppen vill dansa! Följ känslan, lusten och dansglädjen!

På en kurs är det dock givetvis viktigt att man lär sig dansernas specifika karaktär för att kunna bemästra dansen. Ju mer man lär sig en viss dansstil desto mer kan man också leka sedan!


Erika


Nedan ett lekfullt klipp på Mårten Agner som dansar Urban Kiz!


224 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

©2018 by Kalmar Happy Dance Club. Proudly created with Wix.com